Novinky
Oolong
04.06.2012 17:05
Približne 500 rokov starý druh sa definuje ako polozelený a poločierny čaj, ktorý je fermentovaný len sčasti (na 20 až 60 percent, čo spôsobuje variabilitu farby a chuti). Vnútorná časť listov tak zostáva zelená. Chuťou pripomína čaj zelený (okrem trávnatej chute) a farbou nálevu, ktorá je žltá...
Zelený čaj
04.06.2012 14:29
Je pripravovaný z nefermentovaných čajovníkových listov. Zelený čaj je najobľúbenejším čajom v Číne a Japonsku, kde jeho spotreba ďaleko presahuje spotrebu čierneho čaju.
Čínsky zelený čaj má lahodnú chuť a vôňu a veľmi silné fyziologické účinky. V dôsledku značného obsahu trieslovín a...
Pu-erh
03.06.2012 21:40
Tento čaj sa preslávil svojimi liečivými účinkami na ľudský organizmus. Listy pochádzajú zo širokolistových čajových stromov ta-jie (Veľký list), ktoré rastú v provincii Yunnan. Je považovaný za najstarší čaj na svete. Pri výrobe čaju je proces fermentácie...
Biely čaj
03.06.2012 14:49
Biely čaj - kráľ čajov
Biely čaj je lahôdka, gurmánske potešenie, nazývaný aj "Čaj Gurmánov. Na jeho prípravu sa zbierajú tie najmladšie lístky, pokryté striebornými chĺpkami. Trhajú sa ešte pred rozvinutím, pričom sa zbierajú len čajové púčiky s dvoma výhonkami. Existuje však aj vzácnejší...
Čierny čaj
02.06.2012 21:39
Čierny čaj je tradičným európskym nápojom.Tradícia jeho výroby siaha do polovice 17. storočia. Do tej doby sa v pravlasti čaju pripravoval len čaj zelený. Pôvodný spôsob konzervácie zeleného čaju bolo jeho lisovanie do tehličiek. Rastúci dopyt po čaji a ústup konzervácie čaju lisovaním...
Zaujímavosti o čaji
02.06.2012 20:50
* Zelený aj čierny čaj sa vyrábajú z jeden rastliny, rozdiel je len v jej spracovaní.
* Čajovník dosahuje výšky 5 až 15 metrov, ojedinele až 30 metrov.
* Existuje čaj pu-erh, a je to špeciálny čaj, ktorý sa necháva odležať aj 15 - 20 rokov. Je to jeden z najcennejších čajov na svete,
*...
Čaj vo svete
02.06.2012 16:00
Čína
I keď Čína produkuje obrovské množstvo čierneho čaju na vývoz, miestny obyvatelia si obľúbili zelené a ovocné čaje. V Číne sa na pitie čaju používa hlavne čajový servis, pozostávajúci z malej kanvičky a miniatúrnych kalíškov.
Japonsko
Japonci stále dávajú prednosť tradičnému zelenému...
Pestovanie a spracovanie čaju
01.06.2012 21:45
Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka. Z botanického hľadiska je čajovník tálezelený krík, dorastajúci v prírode do výšky 5 až 15 metrov, výnimočne až okolo tridsať metrov. Na plantážach sú kríky udržiavané do výšky okolo jedného metra. Umožňuje to pohodlnejší zber čajových lístkov,...
História čaju
01.06.2012 17:09
Pôvod čaju
Čínsky pôvod – Podľa starej čínskej povesti objavil blahodárne účinky čaju cisár Šen-nung – učenec a liečiteľ. Jedného dňa v roku 2737 pred n.l., keď odpočíval pod divokým čajovníkom, ľahký vánok vetra utrhol niekoľko lístkov, ktoré spadli do vriacej vody. Cisár s údivom zistil, že...
Jedenásť dôvodov, prečo piť čaj
01.06.2012 14:32
1. Znižuje riziko ochorenia rakovinou.
2. Znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
3. Zlepšuje stav chrupu a pevnosť kostí.
4. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti chrípkovým a iným vírusovým ochoreniam.
5. Zabraňuje infekcii.
6. Posiľňuje cievy.
7. Znižuje obsah...