Čierny čaj

02.06.2012 21:39

Čierny čaj je tradičným európskym nápojom.Tradícia jeho výroby siaha do polovice 17. storočia. Do tej doby sa v pravlasti čaju pripravoval len čaj zelený. Pôvodný spôsob konzervácie zeleného čaju bolo jeho lisovanie do tehličiek. Rastúci dopyt po čaji a ústup konzervácie čaju lisovaním viedlo k objavu lepšej metódy - fermentácie.

Po zbere a zavädnutí sa čajové lístky stáčajú, pričom bunkové steny popraskajú a dôjde k uvoľneniu bunkovej šťavy. Nasleduje fermentácia, biochemická reakcia, kedy uvoľnená bunková šťava za neustáleho zvlhčovania vzduchu vo fermentačných miestnostiach oxiduje. Lístky menia farbu na červenú a súčasne sa uvoľňujú látky významne ovplyvňujúce chuť čaju. Fermentácia končí pri dosiahnutí určitého stupňa farby a vône. Nasleduje vystavenie lístkov prúdu horúceho vzduchu v sušiacich peciach.
Čierny čaj obsahuje množstvo látok pôsobiacich na ľudský organizmus.
Teín (kofeín) - rovnomerne povzbudzuje mozgovú činnosť bez zaťaženia srdca a krvného obehu. Jeho obsah v čiernom čaji je priemerne 4%.
Triesloviny - prepožičiavajú čaju jeho charakteristickú chuť.
Vitamín B1 - vo vode rozpustný, pozitívne ovplyvňuje nervový systém človeka, je žiaduci pri duševnej práci.
Vitamín P - pomáha pri hromadení vitamínu C.
V čaji sú obsiahnuté tiež ďalšie stopové prvky a minerálne látky, ako napríklad fluór a draslík. Éterické oleje dodávajú čaju vôňu. Aromatické látky spolu s chlorofylom pôsobia na upokojenie nervov, uľahčujú prenos kyslíka do telesných orgánov, stimulujú duševnú činnosť a funkciu dýchacieho ústrojenstva.

 

Účinok čierneho čaju je daný spôsobom jeho prípravy. Pri luhovaní 2-3 minúty prevažujú účinky uvoľňovaného kofeínu. Kofeín v čaji má na organizmus odlišný účinok oproti kofeínu v káve (ten rozpumpuje srdce a pôsobí krátko). Čajový kofeín rovnomerne povzbudzuje činnosť mozgu a nezaťažuje srdce a krvný obeh, jeho účinok odoznieva postupne. Pri luhovaní 5 minút (viec sa nedporučuje) sa uvoľňujú triesloviny, ktoré tlmia účinky kofeínu a podporujú činnosť tráviaceho ústrojenstva, ukľudňujú žalúdok a črevá. Silu čaju určuje pomer čajových lístkov a množstva vody a nie ako sa často mylne domnievame s dĺžkou dobz luhovania.

 

Diskusná téma: Čierny čaj

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Vytvorte si web stránku zdarma! Webnode