Biely čaj

03.06.2012 14:49

Biely čaj - kráľ čajov

Biely čaj je lahôdka, gurmánske potešenie, nazývaný aj "Čaj Gurmánov. Na jeho prípravu sa zbierajú tie najmladšie lístky, pokryté striebornými chĺpkami. Trhajú sa ešte pred rozvinutím, pričom sa zbierajú len čajové púčiky s dvoma výhonkami. Existuje však aj vzácnejší druh, ktorého lístky sa ručne rolujú. Čajové lístky tohto čaju majú strieborné špičky a rastú iba vo dvoch čínskych pohoriach. Jeho prípravou sa zaoberajú budhistickí mnísi vo svojich kláštoroch, čo súvisí aj s ich tradíciou. Tento čaj je perlou, o čom svedčí aj jeho laický názov – Strieborné perly.

Zo zdravotného hľadiska sa predpokladá, že účinky bieleho čaju sú zvýšené práve preto, že nie je mechanicky ani inak spracovávaný. Zostáva v súlade s prírodou. Roderick H. Dashwood z Oregonskej univerzity biochémie priniesol teóriu, že polyfenoly, nazývané katechíny, sú počas spracovania ostatných druhov čaju narušené. Biely čaj nesmieme zalievať vriacou vodou, keďže by to narušilo jeho štruktúru a uvoľňovanie potrebných látok.

 

Biely čaj je považovaný za čaj s najsilnejšími protirakovinovými účinkami spomedzi všetkých druhov čaju. Dokonca nedávna štúdia preukázala, že má oveľa väčšiu schopnosť redukcie alebo ochrany pred nádormi, hlavne pred rakovinou žalúdka.

Ďalšie liečivé účinky bieleho čaju sú antioxidácia, pomoc pri srdcovo – cievnych ochoreniach a celková revitalizácia tela. Pri pravidelnom pití predlžuje život a omladzuje telo. Vedel to už čínsky cisár Huj Čong, ktorý ho pravidelne pil. Vo všeobecnosti bol v dávnych dobách určený výlučne pre cisárov a ich dvor. Biely čaj má aj antibakteriálne účinky a pomáha ako ochrana pred vírusovými ochoreniami.

 

 

Diskusná téma: Biely čaj

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok